Apple a ținut cea mai scurtă prezentare ever

Chiar dacă nu am văzut iPhone-ul mult așteptat, Apple a prezentat azi noul ceas Apple Watch 6, noi iPad-uri, un serviciu nou și un pachet de servicii, conform zvonurilor de pe internet.

OK, n-a fost cea mai scurtă dar deși unele produse puteau fii lansate pe piață cu comunicate de presă cred că Apple a vrut să arate că în ceasul și tableta sunt produse definitorii pe piață și astfel merită un eveniment dedicat. Avem și un nou serviciu de fitness (care sigur nu o să fie valabil în România) plus un bundle la preț mai avantajos (și aici am dubii că vom avea disponibilitate, poate pe serviciile disponibile la noi prețul va fii ajustat). Tot nu înțeleg de ce până acum nu avem Apple TV+ în România…

iPad

Avem două modele noi, un refresh pentru varianta de 10,2 inci, cu procesor A12 care înlocuiește modelul precedent, update-ul de procesor fiind singura noutate. Prețul rămâne accesibil, vom beneficia de cele mai noi aplicații și suport software pentru multă vreme.

În schimb pentru noul model Air avem design nou (impropriu spus, este cel de pe Pro) dar cu margini mai mari, un pic mai groasă dar mai ușoară decât modelul pentru profesioniști. Aici Apple a adus inovația primului procesor de 5mn pe un dispozitiv mobil, procesorul A14 care are 6 nuclee. Sunt curios pe iPhone ce ar putea fii diferit.

Avem Touch ID în butonul de on/off (deci se poate, Apple!) prin care se pot autentifica cumpărături din AppStore, plăți prin Apple Pay și logări în aplicațiile ce au această opțiune implementată. La camere nu este nimic ieșit din comun, cea de pe spate fiind aceeași de pe modelul Pro de anul acesta (cea principală, nu avem wide-angle) iar Apple Pencil 2 va fii compatibil cu acest nou Air.

Ultimul aspect notabil sunt noile culori care sunt foarte frumoase, în special cea verde și albastră. Prețul în State este de 600 de dolari, destul de mare dar consider că primim multe lucruri bune în acest preț.

Apple Watch

Și aici avem noutăți pentru două modele, Apple Watch 6 și SE. 6-le nu vine cu design nou ci cu culori noi – albastru, roșu pentru aluminiu, un nou auriu pentru cel din oțel inoxidabil, adăugate la culorile standard de anul trecut.

Pentru Apple Watch 6 avem un nou procesor mai eficient și mai rapid cu 20%, capabil să ne ofere un always on display de cam două ori mai lumios când nu te uiți direct la el.

Apple a inclus și un nou senzor pe spate care este capabil prin lumina infraroșu să calculeze nivelul de oxigen din sânge, Apple punând accent pe avantajele legate de sănătate pe care le oferă ceasurile lor, ceea ce este un lucru bun. Prețul este ca cel de anul trecut, 400 de dolari. Nu s-a specificat nimic de autonomie, deci este la fel, 18 ore de utilizare.

Modelul SE este practic un Series 5 fără always on display, cu același procesor, aceleași mărimi ale ecranului dar fără senzorul EKG. Prețul este mai avantajos, 279 de dolari, Apple menținând Series 3, SE și 6 pe piață, Series 4 și 5 nemaifiind produse.

Nu înțeleg de ce au scos pe piață modelul SE, probabil ca oamenii să fie mai convinși să cumpere Series 6, diferențele dintre cele două fiind notabile.

Un lucru bun este că acum poți configura un Apple Watch pentru copii direct de pe iPhone și îl poți oferi acestora. Se aplică doar pentru modelul cu date mobile și mă îndoiesc că funcția va fii disponibilă în România.

Servicii

Cel notabil este Apple One care oferă bundle pentru serviciile pe care Apple le oferă – spațiu în cloud, Apple Music, Apple Arcade, Apple TV+, Apple News+ și noul serviciu de Fitness și sper ca pachetele să fie gândite pentru fiecare țară în funcție de disponibilitatea serviciilor. Sper ca Apple TV+ să apară la noi curând și dacă ai stocare în cloud, jocuri, muzică și filme/seriale la cam 50 de lei pe lună este destul de competitiv.

Apple Finess+ propune programe de traninig pentru principalele activități, cu materiale video care te pot ghida, iar cu ceasul și telefonul poți vedea în timp real progresul, varietatea fiind destul de mare. Compania vrea ca în fiecare săptămână să ai programe noi cât și un program pentru începători sau cei care revin la activități sportive după o perioadă mai lungă. Abonamentul lunar este de 10 dolari, dar nu cred că va avea disponibilitate la noi.

Update de soft

Noile versiune de iOS, iPadOS, Watch OS și tvOS vor fii disponibile de mâine, 16 septembrie ora 20, așa că faceți-vă back-up la date și pregătiți-vă de upgrade.