Cele mai bune carduri de credit (I) – BRD

Cardul de credit este un instrument foarte util dacă îl folosești precum a fost destinat. Acest articol este dintr-o serie de 4 pe care o să le public, în care vreau să vă spun care ar fi cele mai bune carduri de credit din România. Ordinea este aleatorie, voi decideți care ar fi cea mai bună opțiune dacă vrei să aplicați pentru un astfel de produs. 

Utilizez carduri de credit de ceva ani încoace și am reuși să am o perspectivă asupra avantajelor și dezavantajelor acestora, pe care vreau să o expun mai jos. 

Procedura de a obține un card de credit este simplă, mergi la bancă și soliciți produsul după care se parcurge procesul de verificare a datelor, prezentarea ofertei băncii (solicitați asta, poate unele aspecte din ofertă poate nu sunt atât de clare), după care se verifică veniturile la ANAF și Biroul de credit. 

Pasul următor este alegerea limitei de credit. De obicei băncile oferă între 3-5 salarii nete (pentru cardul de tip Standard), limită care este consumată și trebuie realimentată după emiterea extrasului, până la data scadentă. Mare atenție când alegeți limita de credit, suma disponibilă acolo vă poate face să cheltuiți mai mult. Mai degrabă alegeți o limită mai mică, pentru a nu cheltui inutil. 

Încercați să plătiți suma totală din extras pentru a nu vi se percepe dobândă. Dobânzile sunt între 20-30%/an în funcție de card, așa că nu este o dobândă mică. Evitați plata sumei minime. 

BRD – Cardul de credit standard 

Chiar dacă BRD nu ar fi primul nume ce v-ar veni în minte când vă gândiți la un card de credit, produsul lor este bun. În oferta standard ai 6 rate fără dobândă la orice comerciant pentru cumpărături de minim 200 de lei, din țară sau străinătate. Ratele le poți activa prin SMS sau sunând în call-center (alegeți prima variantă, timpul de așteptare este foarte mare) și de la emiterea următorului extras veți plăți lunar suma împărțită egal. Se poate opta și pentru un număr de rate extinse, până la 36 dar această operațiune se face cu perceperea unei dobânzi de 16,9% pe an. Nu cred că merită. 

Un alt avataj la BRD este posibilitatea de a solicita băncii până la 4 carduri suplimentare, gratuit. Acest lucru l-au schimbat recent, până acum cardurile suplimentare costau administrarea anuală standard de 50 de lei pentru fiecare utilizator.

Banca oferă și posibilitatea de plată anticipată a ratelorpui suma pe card și suni pentru anularea planului de rate. Suma rămâne în extra sold până faci apelul către bancă și va fi consumată dacă îl utilizezi. 

Perioada de grație este de 55 de zile (luna din ciclul de tranzacționare + 25/26 de zile) și este menționată pe extras ca ultima zi de plată. De exemplu, la mine am ciclul de tranzacționare între 12 martie și 11 aprilie iar data scadentă este 6 mai. Asta ca să vă faceți o idee mai clară asupra acestui aspect. 

Suma minimă de plată, dacă acest lucru contează pentru voi, este de 3,5%, minim 20 de lei (repet, nu recomand asta), iar extrasul se emite exclusiv online și este disponibil pe portalul băncii, MyBRDnet. 

Vorbind despre extrasul de cont, acesta este destul de clar, ai toate detaliile expuse în document, precum suma minimă, suma totală de plată, disponibilul, data scadentă, tranzacțiile și ratele active cu toate detaliile aferente (câte rate ai ales, câte au rămas, care este suma lunară și cât a mai rămas de plată, precum și comerciantul la care este activ planul de rate). 

Retragerile se fac fără comision, indiferent de ATM-ul la care faceți retragerea dar trebuie să considerați că dobânda se percepe imediat, iar dacă sunteți în străinătate aveți și cursul valutar al băncii pe care trebuie să îl luați în considerare. Puteți afla aici detalii, de exemplu la plata cu cardul de credit vezi avea cursul cu aproximativ 7 bani mai mare la această dată. 

Dobânda percepută de BRD pentru cardul lor de credit este de 26% iar taxa de administrare anuală este de 50 de lei 

Acest card de credit are diverse promoții ce apar de-a lungul timpului. De exemplu, refinanțarea unui alt card de credit se poate face în baza ofertelor curente cu 0% dobândă (standard 16,9%) pentru un număr maxim de 18 rate. Sau campanii cu diverse magazine în care numărul de rate crește de la 6 la 18 sau mai mult (maxim am văzut 40, la Altex și Media Galaxy – de sărbători). Acestea sunt publicate pe site-ul băncii și clienți care au optat pentru comunicări de marketing prin SMS vor primi de asemenea informația. 

Tot la categoria promoții intră anumite reduceri pe care acest card le oferă la magazinele partenere, o listă scurtă fiind disponibilă mai jos, sau în link-ul de aici.

Ca dezavantaje pentru acest produs voi enumera două, acestea au mai mult legătură cu deciziile băncii în dezvoltarea propriilor servicii, deoarece se aplică și pentru alte carduri de la BRD. 

Primul ar fi aplicația de mobile banking. Arată învechit, interfața este foarte rudimentară, nu a fost schimbată deloc în anii în care eu am folosit serviciile lor. Funcții noi au apărut, precum posibilitatea de a alimenta instant contul, cu un card al altei bănci, dar vizual este dezamăgitor. Deși site-ul BRD este acum într-o formă modernă, se pare că banca mai are mult până ajunge la același nivel și cu aplicația lor MyBRD Mobile. 

Celălalt dezavantaj notabil este lipsa plăților cu telefonul mobil. Nu există Apple Pay și nici o altă aplicație dedicată pentru Android ce te ajută să faci plata cu telefonul. Banca este foarte strictă și rigidă cu privire la aceste aspecte. Dar suntem în 2020 și trebuie să fie luate măsuri pentru a facilita plata mai ușoară cu cardul. Plus că asta ar însemna mai multe tranzacții, datorită simplității. 

Ca o concluzie pot spune că acest card de credit este un produs foarte bun, îți dă libertatea de a face cumpărături în rate oriunde, are rate flexibile și promoții destul de des. Taxa de administrare este la limita superioară pentru un card standard, dar nu multe au rate fără dobândă în acest sistem. Eu nu am avut nicio problemă cu acest card, totul a funcționat cum trebuie.