Care a fost primul vostru telefon mobil?

Mă gândeam în ultima perioadă, cât de mult timp a trecut de când am avut primul meu telefon mobil și cât de mult a evoluat tehnologia de atunci. E bine să ne reamintim uneori de unde a pornit totul și cât de mult s-a schimbat totul, pentru a aprecia mai mult ceea ce avem acum.

Achiziția primului meu telefon coincide și cu primul abonament pe care l-am încheiat și acest lucru s-a întâmplat la Connex, care urma să devină Vodafone după 1 sau 2 ani. Asta se întâmpla prin anul 2005.

Țin minte că am fost la un magazin Germanos pe undeva pe la Obor dar nu am putut face achiziția deoarece cartela SIM trebuia schimbată, iar seriile disponibile în acel magazin nu conțineau plaja în care era alocat numărul meu de telefon (făceam trecere de la cartelă PrePay).

Astfel am ajuns la un alt magazin Germanos din zona Universitate unde atât telefonul ales cât și posibilitatea de a încheia abonamentul cu schimbarea de cartelă SIM erau disponibile. Procesul a durat mai mult pe vremea aceea, fiind mai multă muncă manuală pentru alocarea numărului pe SIM și activarea acestuia după ce datele erau introduse în sistem. Și vă mai amintiți că la vremea aceea se cerea copie a actului de achiziție a locului de domiciliu pe lângă buletin? Țineam foarte bine protejat documentul având în vedere că era foarte vechi. Nu știu cum de l-am primit de la părinți, aveam 19 ani și am mers cu fratele mai mare să ne cumpărăm același telefon amândoi.

Telefonul ales a fost modelul de la Motorola – C250. Era un telefon mic, dar cu ecran color. Foarte ușor, la 80 de grame, făcut din plastic. Ca să vă imaginați, rezoluția ecranului era 96×65. Cu toate acestea, cartela SIM era una normală (Mini SIM), nu variantele mai mici ce au urmat după. Avea sonerii polifonice (un lucru mainstream în acea perioadă).

Bateria ținea cu zilele deoarece nu existau atâtea funcții pe un astfel de model. Fără radio. Fără a putea să te conectezi la un PC. Fără cameră. Fără memorie internă pentru stocare, ci doar pentru contacte. C250 avea browser integrat dar în 2004-2005 nu se putea problema de a accesa internetul pe telefon. Și ce puteai vedea pe un ecran atât de mic?

Dar pentru mine nu conta lipsa acestor funcții. Aveam telefon mobil ceea ce pentru mine era ceva extraordinar în acel moment. Din păcate nu mai știu ce abonament am încheiat. Cred că ceva cu 50 sau 60 de minute în rețea după ora 18. Ulterior am învățat să negociez prelungirile de abonament iar acum piața este total schimbată.

Au fost niște momente interesante, cred că în România am avut avantajul competiției, piața fiind în dezvoltare iar telefonia mobilă dezvoltându-se mai repede decât telefonia fixă a dus la investiții mai mari din partea companiilor și ulterior în transformarea Connex în Vodafone și a Dialog în Orange.

Voi ce vă mai amintiți de acum 15 ani? Foloseați telefonul mobil? Dacă da, ce model?