Ce mi-a plăcut la WWDC 2020 (II) – macOS și Apple Silicon

În articolul de azi vreau să îmi expun părerile despre lucrurile pe care Apple le-a prezentat despre Mac, acesta ajungând în sfârșit la versiunea 11, nu mai avem 10.X. Dar și despre marea noutate, implementarea de chip-uri Apple pe Mac-uri, lucru zvonit de ceva vreme.

MacOS Big Sur

MacOS 11 vine cu un nou design pentru sistemul de operare, toate meniurile și icoanele fiind regândite în acest update pentru a avea o unitate mai bună, iar unele din caracteristici sunt comune cu ceea ce Apple propune pentru iOS și iPadOS.

Primul care îmi vine în minte este Control Center-ul care acum va fi foarte familiar pentru posesorii de dispozitive mobile, cu controale rapide către Wi-Fi sau luminozitate ecran, sunet sau luminozitate taste plus widget-urile care se pot personaliza.

Avem și multe îmbunătățiri pentru browser-ul Safari, cu setări amănunțite de securitate și intimitate (poți vedea exact ce informații accesează site-ul pe care îl accesezi) dar și opțiunea de traducere, extensii, fundal în browser, rapiditate crescută și eficiență a consumului.

Aplicația de mesaje este de asemenea updatată cu aceeași interfață de pe iPhone și iPad, noile funcții fiind unitare pe toate platformele Apple.

Hărțile de asemenea au avut parte de noutăți dar cum aceste funcții noi nu sunt disponibile în România și nici în Europa prea mult nu o să intru în detalii. Sper ca Apple să facă mai mult pe partea asta, chiar dacă se bazează pe clienții din SUA.

Big Sur propune și o nouă interfață în AppStore pentru detaliile despre intimitate ale aplicațiilor, detaliind ce date prelucrează, la ce are acces și la ce nu va folosi.

Mie îmi place noul aspect al macOS 11, este foarte modernă și fiind mai mult utilizator de telefon și tabletă de la Apple mi-ar face și mai facilă tranziția la un Mac. Totul este modern, deși unele aplicații arată ciudat, cred că până la varianta finală vor fi regândite.

Apple Silicon

Din nevoia de a aduce pe piață produse din ce în ce mai competitive și din cauză că Intel nu inovează în materie de procesoare Apple a decis să înceapă dezvoltarea propriilor chip-uri.

Deja au arhitectura disponibilă având în producție astfel de unități de procesare pe iPhone-uri și iPad-uri din 2010, iar acum compania vrea să facă pasul spre Mac-uri pentru a putea optimiza la maxim atât consumul cât și a extinde puterea noilor procesoare.

Vom avea o tranziție de doi ani de zile, în toamnă vom vedea noile Mac-uri cu propriile procesoare Apple și marea provocare o va face optimizarea aplicațiilor pe noua arhitectură de tip ARM. În acest sens compania din Cupertino ajută dezvoltatorii cu Universal 2 și Rosetta 2, primul pentru dezvoltarea de aplicații iar al doilea pentru emularea aplicațiilor dezvoltate pentru procesoare Intel ca acestea să ruleze și pe Mac-urile cu procesoare ARM.

Cred că Apple de pricepe în a ajuta dezvoltatorii și a îi încuraja să creeze aplicațiile și pentru noile unități de procesare astfel încât acestea să ajungă la cât mai mulți utilizatori.

Datorită acestui anunț cred că competiția dintre producători se va înteți, Intel și AMD vor trebui să răspundă la ce va aduce Apple nou pe piață. De asemenea, nici Microsoft nu ar trebui să stea prea liniștită deoarece Surface Pro X nu a dovedit că poate fi o soluție în acest moment, optimizarea software nefiind foarte performantă.

Eu vor aștepta cu interes dezvoltarea cestor procesoare proprii, sunt fel și fel de posibilități pe care Apple le poate aborda, practic pot produce foarte particular procesoare în funcție de nevoi – autonomie foarte mare și instant on sau putere de procesare peste concurență într-un factor de design mai compact și cu consum mai mic decât rivalii.

Voi ce părere aveți despre aceste noutăți?