Ce mi-a plăcut la WWDC 2020 (I) – iOS, iPadOS și WatchOS

Luni a avut loc conferința Apple dedicată dezvoltatorilor de aplicații și nu numai în care compania din Cupertino prezintă noi soluții software pentru toamnă pentru toate platformele sale, iar anul acesta s-a desfășurat în condiții speciale, online.

Am apreciat unitatea la toate nivelurile în modul în care au fost introduse noi funcții pentru iPhone, iPad, Mac și Apple Watch, Apple nefăcând diferențe între dispozitive și încercând să aducă utilizatorului aceeași experiență pe toată gama de produse. Exemplul ce îmi vine în minte prima dată este update-ul pentru Maps care a fost gândit pentru toate aceste dispozitive.

iOS

Chiar dacă multe persoane spun că ce va veni nou pe iOS arată ca opțiuni deja disponibile pe Android mie îmi convine acest lucru. Widget-urile nu au fost inventate de Google ci chiar de Apple acum câțiva zeci de ani,chiar pe Mac, iar ulterior integrarea lor pe iPhone și iPad s-a făcut treptat. Din toamnă vom putea le vom putea customiza direct în ecranele principale pe diverse mărimi și din diverse aplicații. Sper că dezvoltatorii vor lucra serios la asta pentru că unele disponibile acum nu sunt de cea mai bună calitate.

Din nou aplicația mesaje are multe funcții noi, trăim în era și în perioada în care comunicăm foarte mult pe internet așa că pentru mesaje avem grupuri disponibile, putem seta contacte favorite cu care vorbim frecvent și care apar primele în listă și o interfață intuitivă pentru a vedea ce e mai important. Poți și menționa persoane și acestea vor primi notificare doar atunci.

Apple a avut curaj să lanseze și propria aplicație de traducere, disponibilă în 10 limbi, dar ei s-au gândit la un mod mai practic de utilizare, cu o interfață care ajută foarte mult în situații concrete când vrei să comunici cu cineva, fiind ajutat de textul mare pe care îl poți citi ușor și opțiunea audio pe care o poți reda interlocutorului rapid.

O altă noutate care cred și sper că va fi viitorul în materie de securitate este CarKey, disponibil pe noile modele BMW momentan și care va permite deschiderea mașinii direct cu telefonul printr-un chip dedicat pe telefon. Stocarea cheii se face digital în aplicația Wallet. Poți oferi acces alor 5 persoane dacă dorești și poți limita viteza, puterea sau volumul audio pentru tineri, dacă este cazul. Cheia digitală este activă până la maxim 5 ore chiar dacă nu mai ai baterie la telefon iar aceasta poate fi adăugată și pe Apple Watch. Astfel funcția este disponibilă pe iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone SE (generația a doua) și Apple Watch Series 5.

iPadOS

Pentru iPad avem funcții care sunt diferite de ce avem pe iPhone, Apple reușind să separe cele două sisteme de operare.

Avem acum focus pe aplicații special dezvoltate pentru tabletă, cu un UI ce folosește la maxim ecranul mare al acesteia și care pune la dispoziție interfața pentru o utilizare cât mai bună. Și aia iPad-ul avea cele mai multe și cele mai bune aplicații pentru un astfel de dispozitiv, se pare că Apple dorește să continue acest trend pentru utilizatorii săi.

A fost regândită și funcția de search, care se aplică atât pentru fișierele de pe dispozitiv cât și pentru informații de pe internet iar acesta poate fi accesat rapid de pe ecranul principal, fără a te duce pe o altă pagină.

Widget-urile sunt disponibile și pe iPad dar doar în partea laterală a primului ecran, vizibile doar în modul landscape. Nu înțeleg de ce nu a fost aplicată aceeași logică de pe iPhone dar cred că a ținut de modul în care arată interfața.

Apple Pencil a fost pus în prim plan cu acest update deoarece acum poate interpreta scrisul de mână și îl poate transforma în text în câmpurile utilizate pentru a putea utiliza creionul oriunde în interfața iPad-ului. De asemenea acum dacă tai un scris este șters automat și figurile desenate cu Apple Pencil sunt schimbate în formele geometrice dorite. Ultimul lucru pe care vreau să-l menționez este că orice scris de mână poate fi transformat în text deși nu cred că va fi disponibil și pentru limba română…

WatchOS

O funcție cerută de toată lumea a fost posibilitatea de a urmări calitatea somnului purtând ceasul de la Apple și iată că în WatchOS 7 avem disponibil acest lucru. Sincer mă așteptam ca funcția să fie inclusă exclusiv în următorul model de ceas dar iată că a fost dezvoltată separat.

Avem și fețe customizabile noi cu opțiunea de avea mai multe detalii dintr-o aplicație ca interfață pentru ceas și putem și partaja fețele favorite cu prietenii sau familia.

Pentru fitness avem acum noi activități ce pot fi monitorizate (precum dans) și de aceea aplicația Activitate se va numi din toamnă Fitness.

Traducerile sunt disponibile acum și pentru ceas în cele 10 limbi disponibile iar funcția de dictare este mai rapidă și este la nivel de dispozitiv.

Din cauza vremurilor în care trăim Apple a implementat pe ceas și detectarea automată a momentului în care ne spălam pe mâini și ne încurajează să facem asta timp de 20 de secunde printr-o interfață dedicată.

Parcă anul acesta am avut parte de mai multe funcții noi decât de obicei, mie mi-a plăcut prezentarea și abia aștept la toamnă update-urile. Despre Mac voi vorbi într-un articol dedicat, și acolo fiind disponibile foarte multe noutăți.