Cele mai bune carduri de credit (IV) – Banca Transilvania

Cardul de credit este un instrument foarte util dacă îl folosești precum a fost destinat. Acest articol este dintr-o serie de 4 pe care o să le public, în care vreau să vă spun care ar fi cele mai bune carduri de credit din România. Ordinea este aleatorie, voi decideți care ar fi cea mai bună opțiune dacă vrei să aplicați pentru un astfel de produs.

Utilizez carduri de credit de ceva ani încoace și am reuși să am o perspectivă asupra avantajelor și dezavantajelor acestora, pe care vreau să o expun mai jos.

Procedura de a obține un card de credit este simplă, mergi la bancă și soliciți produsul după care se parcurge procesul de verificare a datelor, prezentarea ofertei băncii (solicitați asta, poate unele aspecte din ofertă poate nu sunt atât de clare), după care se verifică veniturile la ANAF și Biroul de credit.

Pasul următor este alegerea limitei de credit. De obicei băncile oferă între 3-5 salarii nete (pentru cardul de tip Standard), limită care este consumată și trebuie realimentată după emiterea extrasului, până la data scadentă. Mare atenție când alegeți limita de credit, suma disponibilă acolo vă poate face să cheltuiți mai mult. Mai degrabă alegeți o limită mai mică, pentru a nu cheltui inutil.

Încercați să plătiți suma totală din extras pentru a nu vi se percepe dobândă. Dobânzile sunt între 20-30%/an în funcție de card, așa că nu este o dobândă mică. Evitați plata sumei minime.

Star Forte

Banca Transilvania are unul dintre cele mai accesibile carduri de credit de pe piață, este singura bancă de la noi care are și un produs pentru medici, dar în acest articol voi vorbi despre cardul lor de credit standard care oferă până la 5 salarii ca limită de credit.

Ceea ce îmi place la acest card este că administrarea anuală este de doar 25 de lei pe an, dar are și o taxă de emitere de 20 de lei (de cele mai multe ori nu plătești această sumă). Există o listă largă de parteneri la care poți face cumpărături în rate fără dobândă în până la 18 rate, iar lista este considerabilă, aici vorbind despre 12000 de magazine.

Banca are de asemenea perioade în care datorită parteneriatelor cu magazinele online și offline numărul de rate este extins. Ceea ce eu am remarcat este că în momentul în care o astfel de promoție este activă, poți alege la acel magazin doar numărul maxim de rate. Asta mi s-a întâmplat la Altex, am plătit un joc de PS4 în 18 rate (față de standard 6) ceea ce este totuși cam mult. Dar asta poate fi de asemenea un avantaj, efortul financiar fiind minim.

Activarea planului de rate se face la POS, după introducerea codului PIN la tranzacțiile de peste 100 de lei.

Perioada de grație pe care o oferă cardul este de 56 de zile, practic luna de tranzacționare plus încă aproape o lună în care poți rambursa banii. Ciclul de tranzacționare este luna curentă, iar data scadentă este 25 ale lunii imediat următoare în care se emite extrasul de cont.

Suma minimă de plată este de 10%, o sumă destul de mare, dar cum am precizat de fiecare dată nu recomand plata sumei minime.

Extrasul de cont poate fi trimis fizic la o adresă selectată de către client sau poate fi transmis în format electronic pe adresa de mail. Dacă aveți internet/mobile banking de la Banca Transilvania bineînțeles că se regăsește și acolo documentul emis lunar.

Avem și posibilitatea de a solicita băncii carduri suplimentare dar fiecare dintre acestea are o taxă de administrare anuală de 15 de lei, o sumă mai mică. Din păcate nu găsesc pe site-ul băncii câte carduri suplimentare poți avea…

Retragerile de numerar se pot face cu un comision de 1% (minim 2,5 lei) la ATM-urile BT. Pentru retrageri de la alte ATM-uri (din țară sau străinătate) comisionul este de 1% + 3,5 lei. Dacă ai pierdut cardul sau ți s-a furat poți merge la una dintre casieriile băncii pentru retrageri de urgență care sunt comisionate cu 1% + 2,5 lei. Toate comisioanele sunt aici (inclusiv cel de interogare sold de 0,3 lei per tranzacție).

Marele avantaj al acestui card este că nu plătești dobândă la sumele retrase. Este un lucru foarte util în situații critice, cu condiția să pui banii înapoi până la data scadentă de pe următorul extras emis.

Dobânda percepută de Banca Transilvania pentru cardul lor Star Forte este de 24%.

Dacă doriți să faceți plata cu telefonul, la BT există această posibilitate, banca având propria aplicație pentru Android, BT Pay și  Apple Pay pentru utilizatorii Apple.

Acest produs are și un program de fidelitate prin care acumulezi puncte pe care le poți folosi la magazinele partenere.

Punctele pe care le aduni le poți folosi să cumperi în magazinele partenere, trebuie doar să anunți înainte de a face plata cu cardul tău de cumpărături STAR că dorești să plătești cu puncte STAR. Plata prin puncte se face doar printr-un POS al Băncii Transilvania.

Conform imaginii de mai jos, în funcție de unde faci plata, acumulezi punctele aferente. Plata și cu puncte și în rate nu este posibilă, poți alege doar una dintre variante.

Eu am reușit să strâng suficiente puncte astfel încât să merg de câteva ori gratuit la film (BT are parteneriat cu Cinema City) și asta este o recompensă notabilă. Cu cât folosești cardul mai mult, uc atât acumulezi mai multe puncte.

La capitolul dezavantaje primul lucru pe care vreau să îl menționez este serviciul de internet și mobile banking. Ambele au o interfață învechită, foarte rudimentare. Deși ai toate informațiile disponibile, vizual nu este o experiență plăcută.

Al doilea lucru este rigiditatea băncii cu privire la aplicarea dobânzii în cazul în care nu rambursezi integral în luna emiterii extrasului de cont. Eu am făcut o greșeală și am omis rambursarea integrală (mai puțin cu 40 de lei) iar banca a emis dobândă ca și cum nu aș fi plătit decât minimul de plată. Am făcut sesizări în acest sens dar reprezentanții băncii cu invocat clauzele contractuale…

Per total este un produs avantajos, cu costuri mici. Trebuie să te obișnuiești cu practicile băncii și astfel nu vei avea probleme. Eu recomand produsul lor.