Cele mai bune carduri de credit (II) – Raiffeisen Bank

Cardul de credit este un instrument foarte util dacă îl folosești precum a fost destinat. Acest articol este dintr-o serie de 4 pe care o să le public, în care vreau să vă spun care ar fi cele mai bune carduri de credit din România. Ordinea este aleatorie, voi decideți care ar fi cea mai bună opțiune dacă vrei să aplicați pentru un astfel de produs. 

Utilizez carduri de credit de ceva ani încoace și am reuși să am o perspectivă asupra avantajelor și dezavantajelor acestora, pe care vreau să o expun mai jos. 

Procedura de a obține un card de credit este simplă, mergi la bancă și soliciți produsul după care se parcurge procesul de verificare a datelor, prezentarea ofertei băncii (solicitați asta, poate unele aspecte din ofertă poate nu sunt atât de clare), după care se verifică veniturile la ANAF și Biroul de credit. 

Pasul următor este alegerea limitei de credit. De obicei băncile oferă între 3-5 salarii nete (pentru cardul de tip Standard), limită care este consumată și trebuie realimentată după emiterea extrasului, până la data scadentă. Mare atenție când alegeți limita de credit, suma disponibilă acolo vă poate face să cheltuiți mai mult. Mai degrabă alegeți o limită mai mică, pentru a nu cheltui inutil. 

Încercați să plătiți suma totală din extras pentru a nu vi se percepe dobândă. Dobânzile sunt între 20-30%/an în funcție de card, așa că nu este o dobândă mică. Evitați plata sumei minime. 

Raiffeisen Bank – Cardul de cumpărături standard 

Raiffeisen este una dintre băncile cu renume din România, este fosta Banca Agricolă iar de când austriecii au preluat frâiele au adus pe piață o bancă competitivă dar nu perfectă. 

Cu toate acestea, cardul lor de credit este de mult timp pe piață și este printre primele care a avut un parteneriat extins cu multe magazine prin care facilitează plata în rate fără dobândă. 

Aceasta este atracția principală a acestui card, avem foarte multe magazine, atât offline cât și online care acceptă împărțirea cumpărăturilor în rate fără cost suplimentar. Cred că sunt mii de locații la care poți face astfel de plăți, de la magazine de electronice, la cele de haine, bricolaj, asigurări, sănătate, turism etc. 

În principiu banca promovează faptul că sunt magazine care oferă până la 12 rate fără dobândă, dar prezența diverselor campanii fac ca acest număr să fie extins până la 18 sau chiar mai mult. Gândiți-vă numai la parteneriatul cu eMAG. Magazinul online va avea tot timpul mai multe rate atât cu cardul standard cât și cu cel co-branded.

Există și posibilitatea de a prelungi numărul de rate dar operațiunea este purtătoare de dobândă, în funcție de perioadă: 

Valoarea Ratei anuale a dobânzii pentru facilitatea Rate cu dobândă redusă  3/6 luni  12/18 luni  24/36/48/60 luni 
19,99%  17,99%  14,99% 

Perioada de grație pe care o oferă cardul de cumpărături standard de la Raiffeisen este de 56 de zile, iar ca să vă dau un exemplu, dacă extrasul de cont este pentru perioada 07 martie – 07 aprilie scadența va fi la data de 5 mai. 

Suma minimă de plată este de 5% pentru ciclul de tranzacționare anterior, minim 10 lei. Recomand să plătiți suma utilizată în luna anterioară pentru a nu vi se percepe dobândă, iar astfel beneficiați pe deplin de perioada de grație pe care banca o oferă. 

Extrasul de cont poate fi trimis fizic la o adresă selectată de către client sau poate fi transmis în format electronic pe adresa de mail. Dacă aveți internet/mobile banking de la Raiffeisen bineînțeles că se regăsește și acolo documentul emis lunar. 

Avem și posibilitatea de a solicita băncii până la 4 carduri suplimentare, gratuit. Pentru fiecare dintre acestea putem stabili o valoare de 25, 50, 75 sau 100% din limita de credit. Acest lucru este foarte benefic, nu poți da și amantei și nevestei aceeași limită de credit… 

Retragerile de numerar se pot face fără comision la ATM-urile Raiffeisen și cu un comision de 1% + 2,5 lei la alte ATM-uri (inclusiv în străinătate) și aici există și o limitare, poți retrage doar 40% din limita de credit. Restul sumei disponibile poate fi folosită doar la comercianți. De aceea Raiffeisen promovează produsul ca un card de cumpărături, nu de credit. 

Totuși, încercați să nu retrageți numerar, dobânda se percepe din prima zi, iar acum avem posibilitatea de a plăti cu cardul aproape oriunde. 

Dobânda percepută de Raiffeisen pentru cardul lor de cumpărături este de 26% iar taxa de administrare anuală este de 40 de lei. Dar, dacă ai un pachet de încasare salariu Zero Tot (încasări de minim 2.000 de lei lunar) această taxă nu se mai percepe (este zero, normal). Este un beneficiu foarte bun, practic ai un card de credit gratis. 

Dacă doriți să faceți plata cu telefonul, la Raiffeisen există această posibilitate, banca având propria aplicație pentru Android (RaiPay – știu, sună stupid…), Apple Pay pentru utilizatorii Apple și chiar și Garmin Pay pentru cei ce folosesc aceste dispozitive. 

La capitolul dezavantaje aș enumera niște comisioane pe care banca le percepe pentru interogare sold (da, în 2020), de 0,75 de bani la ATM Raiffeisen și 2,5 lei la alte bancomate. 

De asemenea uneori nu te poți baza pe operatorii call-center sau pe angajații băncii. Au fost situașii când am primit informații eronate sau incomplete, dar acesta este un lucru valabil pentru toate serviciile băncii… 

Pentru plata cu telefonul din păcate nu există la toate POS-urile posibilitatea de a activa numărul de rate, trebuie să ai cardul fizic cu tine pentru acest lucru. 

Pentru mine acest card este foarte bun, am rate aproape oriunde doresc, am posibilitatea de a plăti cu telefonul iar aplicația de mobil oferă toate detaliile de care am nevoie.