Cele mai bune carduri de credit (III) – ING Bank

Cardul de credit este un instrument foarte util dacă îl folosești precum a fost destinat. Acest articol este dintr-o serie de 4 pe care o să le public, în care vreau să vă spun care ar fi cele mai bune carduri de credit din România. Ordinea este aleatorie, voi decideți care ar fi cea mai bună opțiune dacă vrei să aplicați pentru un astfel de produs. 

Utilizez carduri de credit de ceva ani încoace și am reuși să am o perspectivă asupra avantajelor și dezavantajelor acestora, pe care vreau să o expun mai jos. 

Procedura de a obține un card de credit este simplă, mergi la bancă și soliciți produsul după care se parcurge procesul de verificare a datelor, prezentarea ofertei băncii (solicitați asta, poate unele aspecte din ofertă poate nu sunt atât de clare), după care se verifică veniturile la ANAF și Biroul de credit. 

Pasul următor este alegerea limitei de credit. De obicei băncile oferă între 3-5 salarii nete (pentru cardul de tip Standard), limită care este consumată și trebuie realimentată după emiterea extrasului, până la data scadentă. Mare atenție când alegeți limita de credit, suma disponibilă acolo vă poate face să cheltuiți mai mult. Mai degrabă alegeți o limită mai mică, pentru a nu cheltui inutil. 

Încercați să plătiți suma totală din extras pentru a nu vi se percepe dobândă. Dobânzile sunt între 20-30%/an în funcție de card, așa că nu este o dobândă mică. Evitați plata sumei minime. 

ING Credit Card 

ING este una dintre băncile care s-a bucurat de succes destul de rapid în România, venind cu un stil modern față de ceea ce aveam pe piață la momentul respectiv. Au fost cei care au introdus pe piață multimatele, au redus interacțiunea cu ”casieria” de modă veche datorită acestora și posibilității de a alimenta direct la ATM și au implementat o aplicație de Home’Bank modernă. 

Sigur, cea din urmă nu se mai bucură de aceeași popularitate iar banca vrea să facă ceva în acest sens. 

Cardul de credit pe care ING îl are în acest moment în ofertă este un hibrid între cele două prezentate anterior de la BRD și Raiffeisen. 

În sensul în care are facilitate de plată în rate fără dobândă la comercianții cu care banca are parteneriat, și oriunde în lume la cumpărături de peste 500 de lei. 

Cumpărăturile de minim 500 de lei pe care le poți împărți în rate fără dobândă la orice comerciant din țară sau străinătate pot fi împărțite în maxim 3 rate. Deși 3 rate nu este foarte mult, este totuși o facilitate bună, în loc să plătești 1000 de lei de-odată, se simte altcumva la bugetul personal să plătești 333 de lei în 3 luni. 

Dar bineînțeles că sunt și promoții, ING a avut fie număr mai mare de rate, fie scăderea sumei la care se poate activa planul de rate, de la 500 la 150 sau 300 de lei, ceea ce este chiar benefic pentru utilizator. 

O funcție interesantă pe care ING o propune pentru activarea planului de rate este posibilitatea de a face asta fie din aplicație, fie prin SMS. Asta ușurează foarte mult procesul și salvează destul de mult timp. În funcție dacă magazinul de unde ai cumpărat este partener sau nu, poți alege numărul de rate pe care vrei să le activezi. Atenție, planul de rate poate fi activat în maxim 10 zile de la efectuarea cumpărăturii. 

Perioada de grație pe care o oferă cardul este de 45 de zile, practic luna de tranzacționare plus 14/15 zile în care poți rambursa banii. Suma minimă de plată este de 5%, minim 50 de lei iar data scadentă poate fi aleasă din 3 variante, 5, 15 sau 25 ale lunii. 

Extrasul de cont poate fi trimis fizic la o adresă selectată de către client sau poate fi transmis în format electronic pe adresa de mail. Dacă aveți internet/mobile banking de la Raiffeisen bineînțeles că se regăsește și acolo documentul emis lunar. 

Avem și posibilitatea de a solicita băncii până la 5 carduri suplimentare dar fiecare dintre acestea are o taxă de administrare anuală de 35 de lei, egală cu cea a cardului principal. 

Retragerile de numerar se pot face fără comision la ATM-urile ING și cu un comision de 1% + 5 lei la alte ATM-uri (inclusiv în străinătate). Atenție la retragerile din afara țării, ING are un curs foarte dezavantajos și veți pierde ceva bani dacă apelați la bani cash de pe acest card. 

Dobânda percepută de ING pentru cardul lor de cumpărături este de 25% iar taxa de administrare anuală este de 35 de lei, precum am spus mai sus.

Cardul îl poți primi pe loc în orice unitate ING (varianta care nu este embosată) sau cea embosată în câteva zile.

Dacă doriți să faceți plata cu telefonul, la ING există această posibilitate, cu Apple Pay pentru utilizatorii Apple. Deși există aplicația ING Pay în ea nu pot fi înrolate cardurile de credit. Foarte ciudat dar asta este situația.

Un alt avantaj al ING este secțiunea Bazar din aplicația Home’Bank care îți oferă reduceri la anumite magazine partenere. Reducerile se oferă ca procentaj iar suma de bani este oferită în puncte care pot fi transformate în lei. 

Ca dezavantaje pot menționa suma destul de mare pe care trebuie să o folosești pentru facilitatea de rate oriunde cât și numărul mic de rate la magazinele care nu sunt partenere. Știu că la lansarea acestui card suma minimă pentru activarea planului de rate era de 200 de lei. 

De asemenea aplicația Home’Bank nu este de încredere, sunt perioade în care pică zilnic și astfel nu ai acces la informații. Implicit nici secțiunea Bazar nu are funcționalitatea dorită… 

Dacă ești client ING acest produs este unul pe care cred că ar trebui să îl ai, administrarea cardului se face ușor din aplicație, deoarece ai toate informațiile disponibile acolo. Ai și rate la orice comerciant dar și la parteneri cât și reduceri suplimentare la magazine destul de mari.