Comparație între cele mai bune carduri de credit

Am scris în săptămânile trecute despre 4 dintre cele mai bune carduri de credit din România – BRD, Raiffeisen Bank, ING Bank și Banca Transilvania iar acum vreau să vă prezint care sunt principalele diferențe între acestea.

Caracteristică Banca Transilvania – Star Forte ING Bank – Credit Card Raiffeisen – Card de credit Standard BRD – Card de credit Standard
Rate fără dobândă la magazine partenere DA DA DA DA
Rate fără dobândă la orice comerciant din țară sau străinătate NU DA NU DA
Număr maxim de rate Maxim 18 (extinse în campanii promoționale) Maxim 6 la magazinele non-partenere, maxim 18 la magazinele partenere Maxim 18 (extinse în campanii promoționale) Maxim 6 (extinse în campanii promoționale)
Perioadă de grație 56 de zile 45 de zile 56 de zile 55 de zile
Dobândă/an 24% 25% 26% 26%
Comision de administrare 25 de lei 35 de lei 0*/40 de lei

*Cu pachet Zero Tot

0*/50 de lei

*Cu pachet Card Start RON

Suma minimă de plată (% sau valoare minimă în lei) 10% 5%, minim 50 de lei 5%, minim 10 lei 3,5%, minim 20 de lei
Valoare minimă pentru plan de rate la comercianți Orice sumă la magazinele partenere 500 de lei Orice sumă la magazinele partenere 200 de lei
Retragere fără comision la orice ATM din România NU NU NU DA
Program de loialitate DA DA NU DA
Plata cu telefonul DA DA DA NU
Notificări la cumpărături DA DA (Doar dacă tranzacția poate fi împărțită în rate) DA DA (prin SMS)

 

În tabelul de mai sus am enumerat principalele caracteristici ale acestor carduri și astfel pot fi văzute foarte clar care sunt diferențele, pentru cea ai bună decizie în alegerea celui potrivit pentru voi.

Astfel, dacă încasați salariul la BRD sau Raiffeisen Bank aveți avantajul de a fi scutiți de taxa anuală de administrare a cardurilor de credit emise de aceste bănci, practic obținând un produs gratuit.

Pe de altă parte, dacă ar fi să alegeți cel mai ieftin produs, ar fi cardul de credit de la Banca Transilvania, cu un comision mic de administrare și dobânda cea mai mică din cele enumerate în tabel (24% pe an).

Precum am zis și în articolul inițial despre cardul de la ING, acesta este un hibrid între cel de la ING (rate la orice comerciant) și Raiffeisen/BT la care avem o listă predefinită de comercianți parteneri la care poți achiziționa în rate fără dobândă. Practic ești acoperit pentru orice situație, singurul dezavantaj fiind suma mai mare pe care trebuie să o cheltui în cazul ratelor oriunde.

Din păcate BRD este singura bancă din cele 4 care nu are plata cu telefonul, ceea ce este dezamăgitor. Sper ca anul acesta să se întâmple ceva în acest sens, măcar Apple Pay dacă dezvoltarea unei proprii aplicații durează atât de mult.

La capitolul perioadă de grație avem un dezavantaj pentru ING, doar 45 de zile, celelalte bănci având 55-56 de zile ca perioadă de grație.

Astfel iată, acestea au fost principalele mari diferențe între cele 4 carduri pe care am vrut să le detaliez. Pentru voi care considerați că este cel mai bun dintre ele?