De ce e bine că Google își schimbă strategia pentru telefoanele proprii

Google tocmai a lansat modelele Pixel 5 și Pixel 4a 5G și se pare că vedem o schimbare în abordare o dată cu aceste noi telefoane. Eu zic că este o direcție mai bună să renunțe la modelele high-end și să meargă pe dispozitive cu hardware performant dar nu ultimă generație, tocmai ca prețurile să fie accesibile, diferența putând fi făcută de partea de software.

Fiind utilizator de iPhone pe mine m-au încântat noile lansări, deoarece arată cum Google, care este o companie de software poate dezvolta noi funcții pe care să le pună pe dispozitive accesibile, și aici nu vorbesc doar de telefoane, ci și de dispozitive smart home.

Astfel avem mod portret în night mode și chiar și editare ulterioară, un HDR+ îmbunătățit care oferă mai mult detalii și claritate pentru poze, Extreme Battery Saver ce îți permite să setezi acces doar pentru anumite aplicații astfel încât să prelungești perioada de utilizare sau îmbunătățiri pentru asistentul Google.

La poze Google este expert în procesare atât când faci poza cât și ulterior de aceea se portează atât de mult APK-ul GCam pe alte telefoane cu Andriod. La unele nu funcționează, dar overall diferențele sunt chiar notabile.

Cred că pe viitor compania va merge în această direcție, făcând telefoanele mai accesibile cu din ce în ce mai multe servicii Google incluse, făcând utilizatorii să își dorească terminalele lor.

Din păcate piața de desfacere este foarte mică în Europa, la lansare telefonul fiind disponibil pentru doar 9 țări. Ce să mai spun de România unde nu avem garanție și nici suport software 100% deoarece limba nu este suportată întru totul.

Un cuvânt și despre telefoane, acum avem 3 modele accesibile, la Pixel 4a la 400 de euro, Pixel 4a 5G la 500 de euro și Pixel 5 la 700 de euro (aproximativ) și sunt destul de atractive, cu procesoare Snapdragon (aviz Samsung), care vor primi update-uri software și de securitate 3 ani.

Vom vedea cum va continua Google această poveste dar cred că acesta va fi trend-ul deoarece modele cu a în coadă au avut succes datorită prețului bun.