Desktop vs. Laptop – ce alegi?

Suntem în era portabilității în care vrem să putem lucra de oriunde iar tehnologia deja este avansată în acest sens, hardware-ul dispozitivelor mobile fiind foarte puternic. Dar totuși, cei care vor cea mai bună performanță fiind profesioniști în domeniile lor aleg soluțiile desktop. Dar care sunt cu adevărat diferențele?

Îmi amintesc că primul PC pe care l-am avut în familie a fost în 1997 și a fost o unitate Pentium II la 233Mhz, cu ecran CRT de la AOC. Venisem de la școală și habar n-aveam că părinții făcuseră o astfel de achiziție, totul era WOW pentru mine. Știu că au cumpărat și o imprimantă ceea ce la vremea aceea nu era prea comun.

Ulterior prima achiziție făcută de mine a fost tot un desktop cu procesor AMD, tot cu ecran CRT pe care ulterior l-am upgradat cu un LG pe care i l-am vândut fratelui meu (îl are și acum, funcțioenază la fel, a avut doar o dată nevoie de reparații). Am mai avut și un Mac Mini pentru a vedea experiența MacOS (OS X la vremea aceea).

Ulterior am trecut la laptopuri, cu modele de la DELL, ASUS (ultrabook și laptop de gaming), după care MacbookPro și acum un Lenovo Legion despre care o să scriu la final.

Pentru mine mai comodă este experiența unul laptop datorită factorului de design și ergonomine, ocupă mai puțin spațiu în casă (nu am o unitate care stă pe undeva pe jos) și portabilitate, îl pot lua cu mine orinde, fără să pierd puterea de procesare și utilitatea în mișcare.

Cu toate acestea la un desktop ai componente mai puternice, orice procesor sau placă grafică destinată pentru desktop au performanțe mai bune într-o unitate.

Avem și factorul de upgrade, unde la laptop este limitat. La desktop poți înlocui practic orice componentă, sau poți adăuga ce ai nevoie (HDD/SSD, RAM, placă de sunet etc.) față de laptop unde poți schimba/upgrada doar unitatea de stocare, RAM (uneori) și modulul Wi-Fi.

De asemenea la desktop îți poți alege orice display vrei și îl poți schimba pe parcurs cu ceva cu o diagonală mai mare sau specificații mai bune pe când la laptop ecranul cu care vine este cel pe care vei fi forțat să îl folosești pe durata de viață a produsului. De aceea vă recomand, pe cât se poate și dacă aveți ocazia să testați ecranul laptopului pe care vreți să îl achiziționați deoarece face diferența de cele mai multe ori. Sigur că poți folosi și un monitor suplimentar cu un laptop dar dacă ești o persoană mobilă chiar și prin casă, te vei uita la ecranul integrat.

În favoarea laptop-urilor pot adăuga noile modele care acum sunt construite foarte bine, au autonomie mai bună și ecrane de calitate. Un exemplu ar fi ASUS Zephyrus 14, Macbook Pro de 13 și 16 inci, Dell XPS 15 și 17 și noua generație de modele Legion de la Lenovo.

Pe de altă parte avem desktop-uri cu form factor din ce în ce mai mic, dar la fel de puternic, răcire cu lichide și moduri ingenioase prin care îți poți construi build-ul.

Concluzia ar fi că trebuie să știi de fapt ce vrei să faci cu PC-ul tău. Dacă vrei gaming și portabilitate, există variante bune de laptopuri de gaming. Acestea pot fi folosite și pentru editare foto și video sau creativitate datorită procesoarelor puternice. Dacă vrei portabilitate și autonomie, avem ultabook-uri cum ar fi MacBook, Dell XPS, Lenovo ThinkPad sau ASUS Zenbook.

Dar dacă ești o persoană care are un spațiu de lucru bine definit unde vrea să aibă toată puterea de procesare și îmbină utilul cu plăcutul cred că un desktop s-ar potrivi cel mai bine.

În prezent eu folosesc un laptop Lenovo și am trecut de la un MacBook Pro deoarece am vrut mai multă putere hardware. Dezavantajele nu au fost atât de multe precum mă așteptam, ecranul este la fel de bun, tastatura este mai eficientă decât cea de tip butterfly de la Apple și placa grafică RTX 2060 mult superioară. Dar pe de altă parte bateria nu ține mai mult de două ore iar device-ul este mai greu și mai gros. Nu mă așteptam să fiu atât de mulțumit de acest laptop, îmi place rata de refresh mare a ecranului, faptul că jocurile le pot rula la setări înalte de cele mai multe ori iar configurația va fi de viitor pentru încă 2-3 ani. Am și un monitor de gaming Legion de 144hz, este excelent.

Voi ce luați în considerare la achiziția de PC? Cât de mult contează hadware-ul față de portabilitate?