Detalii și păreri despre noile iPhone 12

Vreau ca în rândurile de mai jos să vă povestesc părerea mea despre noile modele de iPhone de la Apple, așa la rece, după câteva săptămâni de la anunț.

Avem 4 modele noi anul acesta, două foarte similare ca aspect, iPhone 12 și 12 Pro (aceeași grosime de 7,4mm și diagonală de 6,1 inci) și două opuse, iPhone 12 Mini și iPhone 12 Pro Max. Cele mai interesante din punctul meu de vedere sunt modelul mic de 5,4 inci care este super compact, puternic, cu camere bune și ecran de calitate și cel mare de 6,7 inci (totuși prea mare) dar cu cele mai avansate camere, ecran super luminos (ca și la 12 Pro) și (sper eu) o autonomie pe măsură.

În sfârșit Apple a reușit să reducă dimensiunile pentru aceste modele, datorită marginilor drepte à la iPhone 4 și 5 (design mult apreciat) și să facă telefoanele și mai subțiri. Cu toate acestea greutățile nu sunt reduse, iar la modelul de 6,7 inci fiind chiar și mai greu, la peste 220 de grame.

Un lucru bun apărut de asemenea de anul acesta sunt ecranele OLED pe toată gama, cu acel Ceramic Shield care rezistă mai bine la lovituri. În urma testelor efectuate se pare că aici vorbim exclusiv despre spargerea ecranului de protecție nu neapărat și de zgârieturi, acelea fiind la fel de ușor de făcut ca și înainte. Sunt surprins de colaborarea Apple cu Corning care reușește să facă geamul de protecție exclusiv pentru Apple dar nu și pentru alți producători.

Ajungând la baterie se pare că testele inițiale nu aduc vești prea bune, din cauza grosimii mai mici și bateriile au capacități mai reduse și astfel autonomia este afectată. Chiar dacă avem un procesor A14 de 5nm în premieră, cât poți să reduci consumul având totuși 6 nuclee, procesor dedicat de grafică, de realitate augmentată și de asemenea procesor pentru prelucrarea și îmbunătățirea pozelor făcute? Sper ca modelul mare să fie avantajat din acest punct de vedere deși și acesta are o baterie cu o capacitate redusă cu aproximativ 20%.

Dacă tot am vorbit despre baterie hai să ajungem și la marea controversă referitoare la lipsa încărcătorului din cutie. Eu zic că Apple a arătat exact direcția în care vrea să meargă – fără porturi. Au venit și cu soluția, încărcătoarele MagSafe care deși nu sunt cele mai rapide, sunt destul de convenabile astfel încât să fie ușor de folosit. Sunt sigur că o dată ce portul de încărcare va dispărea, capacitatea acelui încărcător wireless va crește la cel puțin 30W, făcând încărcarea în cam 90 de minute.

Într-adevăr e o mică măgărie faptul că acel cablu inclus în pachet este USB-C și puțini oameni au încărcător de acest fel acasă, dar aici vorbim despre politica Apple iar ei vor să vândă totuși accesorii. Măcar au redus prețul cu 10 dolari și pentru încărcătorul de 20W cât și pentru căștile ce de asemenea nu mai sunt în pachet. Când vor ajunge aceste reduceri și la noi nu știu… iStyle încă nu are încărcătorul la vânzare iar căștile cu port Lightning costă tot 165 de lei.

Camerele sunt o adevărată îmbunătățire, mai ales pe parte de filmare și poze făcute în întuneric. Sunt totuși curios care sunt diferențele între 12 Pro și 12 Pro Max, probabil spre sfârșitul săptămânii vom afla mai multe, când Apple va lăsa vlogării să publice clipurile (sîc Buhnici!). Oricum la cât de bine se prezintă camera de pe 12 Pro, clar pe fratele mai mare vom avea și mai bune performanțe.

Noile huse arată bine, îmi plac. Probabil voi opta pentru una de culoarea telefonului, e foarte important din punctul meu de vedere această protecție. Îmi plac și cele de la Mujjo și Nomad.

Ultimul aspect ar fi 5G. Da, există acoperire în București de la Orange chiar în tot orașul dar abonamentele care au acces la acesta pleacă de la 15 euro și eu cred că nu merită investiția. Cel puțin nu acum. Cred că modemul 5G este este un feature avantajos pe termen lung, ceea ce este un lucru bun. Dar Apple a plusat prea mult pe asta, marketing-ul fiind dus la extrem.

Aș vrea să optez anul acesta tot pentru varianta Max, în prezent folosind modelul Xs Max. Doresc să achiziționez acest model deoarece aș crește ciclul de schimbat telefoane la 3 ani și astfel cred că acest model ar ține mai mult, având camere performante, baterie mare la care ciclul de reîncărcări ar afecta mai puțin autonomia pe viitor și bineînțeles update-urile de soft ce vor rula aproape la fel de bine datorită procesorului de 5nm.

Apropo de asta, majoritatea magazinelor din țară au telefoanele la precomandă din 6 noiembrie cu livrare începând din 13 noiembrie. iStyle avea o listă de solicitări chiar mai devreme și m-am înscris, cu număr de înregistrare. Sper să onoreze comanda din prima zi.

Cam atât aș vrea să spun despre noile modele, când voi reuși să cumpăr modelul dorit voi reveni cu un articol detaliat despre experiența mea cu acest model.