Revoltele din State

Statele Unite ale Americii trec prin niște perioade dificile, cu proteste în tot mai multe orașe după decesul persoanei de culoare George Floyd.

Evenimentele care au precedat protestelor desfășurate în orașele din SUA au fost următoarele:

  • Poliția s-a prezentat la un deli din Minneapolis după ce George Floyd a fost acuzat că a vrut să plătească cu o bancnotă falsă de 20 de dolari.
  • Acesta a fost încătușat și dus spre mașina poliției iar Derek Chauvin, polițistul implicat în incident a declarat că Floyd a opus rezistență când i s-a ordonat să iasă din mașina personală pentru a fi escortat către secția de poliție. Cu toate acestea, Derek Chauvin, ofițerul de poliție din Minneapolis, și-a ținut genunchiul în partea dreaptă a gâtului lui Floyd timp de 8 minute și 46 de secunde; 2 minute și 53 de secunde din care s-a produs după ce Floyd a rămas nemișcat, conform plângerii penale depusă împotriva lui Chauvin.
  • Floyd a fost încătușat și întins cu fața în jos pe drum, în timp ce Chauvin avea genunchiul pe gâtul său. Ofițerii Thomas K. Lane, Tou Thao și J. Alexander Kueng au participat la arestarea lui Floyd, cu Kueng ținându-l pe Floyd de spate, Lane ținându-i picioarele, și Thao doar privind în apropiere.
  • Înregistrarea video realizată de un martor, în care se arată că Floyd arestat repetând „Vă rog!”, „Nu pot respira” și „Nu mă omorâți”, a fost larg difuzată pe platformele de socializare și difuzată de mass-media.
  • Plângerea penală a declarat că Floyd „nu s-a urcat în mod voluntar în mașină și s-a luptat cu ofițerii, căzând intenționat, spunând că nu merge în mașină și refuzând să stea nemișcat” pe baza camerelor de caroserie purtate de Lane și Kueng.
  • Au fost persoane care au filmat tot incidentul iar cei 4 au fost concediați a doua zi de către Secția de Poliție din Minneapolis.
  • Pe 29 mai, Chauvin a fost arestat și acuzat de omor de gradul al treilea pentru moartea lui Floyd, avocatul comitatului Hennepin, Michael O. Freeman, a spus că a depus acuzații împotriva celorlalți trei ofițeri prezenți la locul morții lui Floyd.

Nimeni nu neagă că cele prezentate mai sus sunt de o gravitate foarte mare, sunt încălcate drepturi ale omului și pare a fi o discriminare pe bază de culoare a pielii în modul în care polițistul a tratat situația.

Dar de ce toate aceste proteste au apărut acum? A mai fost o situație în 2014 a unul bărbat de culoare, Eric Garner care a fost sufocat până la moarte de către un polițist din New York, iar doar după ce acesta a fost declarat nevinovat au apărut proteste în toată țara.

Astfel de acțiuni trebuie condamnate și măsuri drastice trebuie luat pentru ca discriminările să fie eliminate, pentru că de multe ori persoane de culoare au fost tratate diferit de către autorități.

Este curios de ce nu se fac proteste când copii din școli sunt uciși de către persoane înarmate, astfel de masacre fiind frecvente în ultimii ani în Statele Unite ale Americii. Și nu numai, legislația privind deținerea de arme este foarte permisivă și deși în SUA dreptul la proprietate și siguranța vieții sunt clar determinate, motivele de a ucide pe cineva par ușor de justificat.

Sunt sigur că aceste cazuri puternic mediatizate sunt puține față de alte abuzuri care apare în diverse locuri atât în State cât și în lume.

Ce putem face ca drepturile și obligațiile noastre să fie clar determinate? Este vorba despre educație sau interpretarea legilor se face în funcție de percepția fiecăruia? În America știm că fiecare stat este autonom și poate crea legi diferite în funcție de precedente și decizii locale. Dar statele sunt doar unite, nu și egale din acest punct de vedere. Uneori sunt fericit că sunt în România…