Tidal – nu merită prețul

Datorită unui trial generos am zis să încerc serviciul de streaming de muzică Tidal. Din păcate experiența nu a fost cea mai bună și mai jos vă spun de ce.

Oferta la care fac referire a fost 4 luni de subscripție (oricare dintre variantele Premium sau HiFi sau chiar abonamentele de familie) la doar 8 lei pentru România – dați click pe link pentru detalii complete.

În primul rând pot să vă spun că există aplicație dedicată pentru aproape toate platformele: Android, iOS, Windows, Mac, chiar și integrare cu Amazon Alexa sau Samsung Gear.

Dar… cel puțin pentru iOS aplicația dezvoltată de către Tidal este foarte asemănătoare cu competitorul direct – Spotify. Cred că a fost intenționat acest lucru pentru cei ce vor să încerce serviciul astfel încât să vadă o aplicație familiară pe care deja știu să o folosească.

Ceea ce am apreciat în aplicație este modul în care poți descoperi genuri și artiști, mergând de la un gen la altul și fiindu-ți recomandați artiști noi în funcție de alegerea anterioară. Artiștii se vor regăși în meniul My Collection accesând cu ușurință compilațiile generate de Tidal și albumele lansate.

Unde vrea Tidal să exceleze este la partea de calitate audio, unde se laudă cu peste 170.000 de piese în format Master unde piesele sunt disponibile într-o calitate la nivel de studio. Mai jos lista completă de variante de calitate audio pe care le propune acest serviciu ce streaming.

Master – Authenticated files from the mastering process. Studio quality. Unrivaled clarity and depth. MQA is authenticated by the artists themselves.
HiFi – Lossless CD quality (1411kbps or 16bit / 44.1kHz).
High – Best compromise between data usage and sound quality (320kbps AAC).
Normal – Reduced data usage for slower connections.

Ce-i drept, primele două variante nu sunt disponibile la concurență, Apple, Spotify sau Amazon neavând calitate atât de ridicată pentru piesele din portofoliu. Dar nici Tidal nu le are pentru toate. Doar o parte dintre albume au calitatea Hi-Fi sau Master.

Ceea ce eu am realizat este că nu sesizăm diferența de calitate dacă ascultăm muzica la o pereche clasică de căști, fie că sunt cu fir sau wireless deoarece ai nevoie de căști care suportă Hi-Res Audio ca și partea hardware să ajute la redarea celei mai înalte fidelități a pieselor pe care le asculți.

Iar în cazul acesta competiția este mare, Spotify este 5 euro pe luna, Tidal Hi-Fi este 19,99 lei pe lună iar cel Premium este 39,99 de lei pe lună. Sunt și ceva diferențe la colecția de piese disponibile, așa că trebuie să te aștepți la asta de la un serviciu la altul.

Altă situație pe care am întâlnit-o este timpul de încărcare pentru redarea anumitor piese, în anumite momente. Sunt cazuri în care durează mai mult redarea, chiar dacă sunt acasă conectat la rețeaua wireless (asta exclude mai mult o situație ce ține de conexiune) – când dau play prima oară. Sau au mai fost cazuri în care playlist-ul a fost redat bine până într-un punct când se oprește și trebuie să dau eu play manual la piesa la care a ajuns… Asta poate fi și o situație software dar asta este experiența mea.

Și ultimul aspect de precizat ar fi legat de nivelul de volum al pieselor. Din păcate nu este același pentru fiecare piesă, sunt diferențe de volum între ele. Și nu mă refer că toate care sunt Hi-Fi sau Master au un volum mai ridicat datorită calității mai bune, ci asta se întâmplă într-un fel random. Și sincer nu îmi place. Mă așteptam ca un Tidal să aibă setat un anumit nivel standard pentru toată colecția de muzică.

Așadar concluzia mea este că Tidal este mai mult pentru entuziaștii ascultători de muzică, cei care nu vor să facă niciun compromis la calitatea audio. Și de asemenea pentru cei cărora colecția de piese disponibile este fix ceea ce au nevoie.

Voi ce serviciu de streaming audio folosiți și de ce?